Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo »piškotke«. Piškotki so majhne podatkovne enote, ki nam omogočajo primerjavo novih in predhodnih obiskovalcev, razumevanje, kako uporabljajo našo stran. Posredujejo nam podatke, s katerimi lahko naredimo prihodnji obisk spletne strani bolj prijeten in učinkovit. Če ne želite uporabljati piškotkov, nastavite svoj računalnik tako, da izbriše vse piškotke spletnih strani in/ali vas opozori, preden se piškotek shrani na disk. Če ne želite spremeniti uporabe piškotkov, preprosto nadaljujte na spletno stran.

Za več informacij o piškotkih in njihovem vplivu na www.aboutcookies.org.

VRSTE PIŠKOTKOV, KI JIH UPORABLJAMO

  Obvezni piškotki
  Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je naprimer dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali, naprimer obrazca za nagradno igro ipd.

  Izvedbeni piškotki
  Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, naprimer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in če se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

  Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani po tem, ko ste dobili obvestilo o piškotkih se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

  Funkcionalni piškotki
  Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Tako na primer spletna stran Spletnik.si nudi prilagojeno vsebino glede na tematiko člankov, ki jih je uporabnik označil kot priljubljene. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka ali komentiranje na blogu. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so lahko anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh.

  Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani po tem, ko ste dobili obvestilo o piškotkih se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

  Kako upravljati piškotke na osebnem računalniku
  Klikni za onemogočanje Google Analitike
  S klikom na “onemogočanje Google Analitike” bo analitika onemogočena za mesec dni.

  Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

  Google Chrome

  1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
  2. Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve« in se pomaknite do razdelka »Zasebnost« ter kliknite gumb »Nastavitve vsebine«.
  3. Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

  Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0

  1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«.
  2. Preverite, če je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku.
  3. Nastavitev nad srednjo ravnjo bo onemogočila uporabo piškotkov.

  Mozilla Firefox

  1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«.
  2. Nato izberite ikono »Zasebnost«.
  3. Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

  Safari

  1. Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
  2. Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«.
  3. Kliknite »Shrani«.

  Kako upravljati piškotke na računalniku Mac
  Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

  Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX

  1. Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
  2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«.
  3. Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

  Safari on OSX

  1. Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
  2. Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«.
  3. Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

  Mozilla and Netscape on OSX

  1. Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
  2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«.
  3. Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

  Opera

  1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
  2. Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«.
  3. Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

  Obvezni piškotki
  Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali, na primer obrazec za nagradno igro ipd.

  Izvedbeni piškotki
  Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in ali se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in zato anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani. Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani po tem ko ste dobili obvestilo o piškotkih se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

  Funkcionalni piškotki
  Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka ali komentiranje na blogu. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so lahko anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh.

  5. Kako izklopiti piškotke?

  Obstaja več načinov za upravljanje in nadzor nad vašimi nastavitvami za piškotke.
  Ne pozabite, da z izbrisom ali blokiranjem piškotkov vse ali nekatere spletne strani, ki jih obiskujete (ali njihove funkcije), ne bodo delovale pravilno ali enako učinkovito.
  Če onemogočite določen piškotek, ali če izbrišete vse piškotke, vaše preference ne bodo shranjene in obvestilo o piškotkih boste prejeli vsakič, ko boste obiskali našo spletno stran. Kljub temu lahko upravljate z nastavitvami vašega piškotka v vašem spletnem brskalniku kot tudi na spletnih straneh tretjih oseb, ki namestijo piškotek na vašo napravo prek naših spletnih strani.

  Izključitev piškotkov v vašem spletnem brskalniku

  Večina modernih spletnih brskalnikov vam nudi splošne informacije o piškotkih in vam omogoča, da si ogledate vse vaše piškotke, vam dovoli, da izbrišete vse ali posamične piškotke, ter vam omogoča, da blokirate ali dovolite piškotke za vse spletne strani ali posamično izbrane spletne strani. Prav tako lahko normalno izključite posamezne oglaševalne piškotke tretjih oseb. 

  Če spremenite vaše nastavitve za piškotke v vašem spletnem brskalniku, bodo, razen če izbrišete ali blokirate vsak piškotek posebej, spremembe veljale za vse spletne strani, ki jih obiskujete, in ne le za naše spletne strani. Prav tako boste morali prilagoditi svoje piškotke za vsak brskalnik posebej.

  Informacije o piškotkih se v spletnem brskalniku običajno nahajajo v razdelku ‘Pomoč’. Spodaj so povezave do razdelka ‘Pomoč’ v nekaterih najpogosteje rabljenih spletnih brskalnikih:

  Izključitev piškotkov od drugod

  Piškotke, ki so v uporabi na naši spletni strani, lahko onemogočite po navodilih z namestitvijo posebnega dodatka (Opt-out Browser Add-on). Navodila za njegovo namestitev se nahajajo na spodnji povezavi:

  Upoštevajte, da če onemogočite izvedbene piškotke, ki jih naša spletna stran namesti, ne bomo mogli izvedeti, kaj je ljudem všeč na naši spletni strani in kaj ne. Na ta način bomo težje izboljšali naše spletne strani in vašo uporabniško izkušnjo.

  Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke.